Erasmus

Események

2014/2015

OLASZORSZÁGI SZAKGYAKORLAT

Szeptember 14-én, vasárnap hajnali négy órakor indultunk el Olaszországba. A hidaskürti tanulókon kívül még Bátorkesziről és Nagykaposról is jöttek diákok, két tanár kíséretében. Este érkeztünk meg az olasz iskolába, elfoglaltuk szálláshelyeinket és elmentünk pihenni. A fiúk is és a lányok is külön-külön emeletre kerültek. A szobák három- vagy négyágyasak voltak, mindegyikhez külön fürdőszoba tartozott.
Másnap reggel tíz órakor kellett munkába állnunk, elsőként szétosztották a napi teendőket. Egyik nap a lányok pincérkedtek, addig a fiúk a konyhán dolgoztak. Másnap pedig cseréltünk, s ez így váltakozott a szakgyakorlat végéig. Pincérkedéskor reggel nyolc órakor kezdtünk, tizenegy óráig az étteremben dolgoztunk, majd rövid szünet után segítettünk a többi pincérnek felszolgálni az ebédet. Ezután ismét pihenő következett, és már csak a vacsorát kellett felszolgálnunk. Mindenegyes étkezés után leszedtük az asztalokat, felmostunk és visszaterítettünk a következő étkezésre.
A konyhai munka is reggel nyolckor kezdődött. Tésztákat gyúrtunk és szaggattunk, tiramisut, muffinokat, pitéket, tortát készítettünk. Polipot is felvágtunk és garnélát pucoltunk. Az ottani diákok és tanárok nagyon segítőkészek voltak, angol nyelven kommunikáltunk velük. Az első hétvégén egy esküvő volt az iskolában. Külön élmény volt egy igazi, 320 fős olasz lagzin segédkeznünk. Segítettünk az asztalok megterítésében és az állófogadás előkészítésében. A másik hétvégét Milánóban töltöttük, rengeteg ismert helyet felkerestünk, s felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. Búcsúzóul, az utolsó hétvégén az ottani iskola igazgatója és tanárai elvittek minket vacsorázni. A szakgyakorlat során sokat tanultunk, sok élményben részesültünk és sok tapasztalatot szereztünk.

ANGLIAI SZAKGYAKORLAT

Mi, negyedikes és harmadikos kereskedelmi akadémiás diákok, külföldi szakgakorlatunkat egy délkelet-angliai városban, Portsmouthban abszolváltuk. Ezalatt a három hét alatt vendéglátó családoknál voltunk elszállásolva. Betekinthettünk az angolok mindennapjaiba, illetve élvezhettük vendégszeretetüket. Megismerkedhettünk az angol gasztronómia rejtelmeivel, ami teljesen más, mint a szlovák, vagy a magyar konyha.
Már a második napon ellátogattunk az IBD (munkaközvetítő iroda külföldi diákok számára) irodájába, ahol szívélyes fogadtatásgban részesültünk. Elkísértek a munkahelyeinkre, mindegyikünk más és más munkakörben helyezkedett el. Egyesek szabadidőközpontban, mások informatikai cégekben, és voltak, akik egyetemen, könyváruházban, használtruha boltban és színházban dolgoztak. Hétvégenként kirándulásokat szerveztünk, melyek közül talán a a legérdekesebb a légpárnás hajózás a közeli szigetre és a londoni kiruccanás, valamint magának Portsmouth nevezetességeinek megtekintése.
Londonba, korán reggel, nemzetközi busszal indultunk. Anglia fővárosának nevezetességeit egy hosszú séta keretében tekintettünk meg, amelyből nem maradhatott ki a Buckingham palota, St. James park, Trafalgar square, Picadilly Circus, M&M múzeum, Tower Bridge, London Eye, Westminster Abbey. A kimerítő nap után a hazafelé vezető úton, a buszban pihentünk meg.
A tanulmányi út során rengeteget zórakoztunk, kávézgattunk, és Portsmouth nevezetességeit sem hagytuk ki. Itt látható például a Spinnaker Tower, a Gunwharf aqure, a portsmouthi múzeum, a történelmi kikötő és a Charles Dickens múzeum. Sikerült mindegyiket megnéznünk.
A Portsmouthban eltöltött hetek folyamán rengeteg infomációt sikerült gyűjtenünk a vállalatokról, amelyekben dolgoztunk, és nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk. Hatalmas lehetőségként könyvelhettük el ezt az utazást, melynek során nemcsak érdekes emberekkel ismerkedtünk meg, hanem még nyelvtudásunkat is fejleszthettük.

BRÜNNI NEMZETKÖZI GÉPKIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2014. október 1-jén iskolánk autószerelő és asztalos diákjai meglátogatták a Brünnben megrendezett nemzetközi gépkiállítást. A nagymegyeri tanulókkal reggel 8.30-kor indultak útnak Csehország felé és 11.30-kor érkeztek a kiállítás területére.
Két óra leforgása alatt sok érdekes gépet és technológiát vehettek szemügyre, főleg a számítógép által vezérelt fémmegmunkáló gépek és ipari robotok voltak a legérdekesebbek.
A hosszú, de szerencsés út után a késő délutáni órákban érkeztek haza.

 

BUDAPESTI SZAKMAI KIÁLLÍTÁS - GUNDEL ÉTTEREM

2014. október 10-én iskolánk hotel akadémiás tanulói tartalmas tanulmányi kiránduláson vettek részt Budapesten.
Első úticéljuk Budapest egyik legszebb éttermének, az elegáns Gundel étteremnek a megtekintése volt. A Gundel Ház igazgatója személyesen mutatta be diákjainknak a Városligetben található éttermet, annak századfordulós hangulatú különtermeit, ahol meghitt ebéd vagy vacsora elfogyasztására van lehetőség. Megnézhettük a több száz fős rendezvények helyszínét.

        

FASHION LIVE 2014 - POZSONY

Október 17-én, péntek délután a kozmetikus, stylist és fodrásztanulóink ellátogattak a pozsonyi Fashion Live 2014-es divatbemutatóra, ami 15 órakor kezdődött a ,,Stará tržnica´´ tágas épületében. Miután körbenéztek a helyszínen és az első sorban elfoglalták helyeiket, a divatbemutató el is kezdődött. A modellek a 2014-es őszi kollekciót mutatták be. Gyönyörűszép, egyedi tervezésű ruhákat, cipőket, táskákat láthattak. Megtekintették többek között Tarína Ś. Fedorisnová extravagáns, Pavel Berky és Alizé által tervezett hordható, mindennapi ruháit. Ez utóbbiak inkább sötét színekben pompáztak. Nagyon tanulságos és érdekes kirándulás volt.

JÁRÁSI ASZTALITENISZ BAJNOKSÁG - GALÁNTA

Ebben az évben a járási asztalitenisz - bajnokságot október 21-én a galántai Kodály Zoltán Gimnázium tornatermében rendezték meg. Iskolánk idén is részt vett a versenyen egy négyfős fiúcsapattal, akik az előkelő második helyezést érték el. Nem várt siker volt ez, hiszen a csapatban két első osztályos tanuló is volt. A két harmadikos Téši Miroslav és Katona Zoltán mellett Varga Ádám és Pintér Patrik erősítette a csapatot, akik nagyon szép játékkal, a csoportban 4:3- ra legyőzték az örök rivális Kodály Zoltán Gimnáziumot, a szeredi Gymnázium V. Mihálika- t 4:0- ra verték, majd csoportelsőként továbbjutottak a döntőbe, ahol a galántai Gymnázium Janka Matúšku ellen 4:1- es vereséget szenvedtek.

   

A FOCISTÁINK FELCSÚTON JÁRTAK

 

2014. november 3-án harminc, mondhatni szerencsés diákunk ellátogatott Magyarország legszebb és legújabb futballstadionjába, a Puskás Akadémia, alias Pancho Arénába, ahol egy idegenvezető segítségével megismerkedhettek az egész komplexummal. Megtudták többek között azt is, hogy Makovecz Imre kezdte, viszont halála után Dobrosi Tamás volt az, aki befejezte az Aréna tervezését, amelyet 2014. 4. 21- én nyitottak meg. Megtekintették a nagypályát, a műfüves nagypályát, az edzőpályákat (összesen 4 darab) és a legmodernebb berendezésekkel rendelkező öltözőket is. Továbbá betekintést nyertek a stadion mellett működő szakközépiskola mindennapjaiba is. Ámulatba ejtette őket a Puskás Ferenc Múzeum, az Aranycsapat és más focihírességek fényképei. Egyszóval egy felejthetetlen élményt biztosított nekik ez a kis kétórás nézelődés.

 

AVATÁS 2014

ART EXPO - AMATŐR KORTÁRS MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2014. november 29-én az elsős és másodikos marketinges tanulóink ellátogattak Budapestre az Art Expo – Amatőr Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásárra. A kiállítás helyszínéül a Hungexpo egyik pavilonja szolgált. A szervezők azzal a céllal hozták létre a rendezvényt, hogy teret és lehetőséget adjanak több száz amatőr képzőművésznek a bemutatkozásra. A hasonló típusú börzéken leginkább nagy galériák és mindenki által ismert és elismert művészek jelennek meg. Valamint olyan multinacionális cégek, amelyek ezen művészek munkáihoz nyújtanak hátteret. A rendezők ezen kívántak változtatni, azzal, hogy ezt a vásárt megrendezték. Úgy gondolják, hogy mindenkinek lehetőséget kell biztosítani a bemutatkozásra.
Tanulóinknak lehetőségük nyílt betekinteni a művészet világába, kipróbálni magukat az akciófestészetben és persze a fotózásban. Jobbnál jobb fényképeket készítettek egymásról, a kiállított festményekről, használati tárgyakról, ékszerekről, játékokról, ruhákról. Amíg ők szorgalmasan dolgoztak, addig a színpadon különböző zenekarok, előadók váltották egymást, így a kiállítás hangulatáról is gondoskodtak a rendezők.

    

JÁRÁSI LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG

 

BÉCSI KARÁCSONYI VÁSÁR

      

      

DIÁKBÁL 2015

   

     

FARKAS VILMOS CUKRÁSZBEMUTATÓ

2015. január 27-én vendégül hívtuk Farkas Vilmost, a Zila kávéház egyik ismert cukrász- és pékmesterét. Egész nap nagy érdeklődéssel követtük a munkáját. A nap első felében megnéztük és megfigyeltük a formatorta kialakítását. Az alakítás után következett a formatorta burkolása marcipánnal. Ebben a műveletben néhány diákunk is részt vett, segített a részletek kialakításában. Vilmos mutatott egy újfajta festékkeverési módszert, ami leegyszerűsíti a cukrászok munkáját. Ezután következett a forma torta festékkel való befújása. Mi ezt erbrás festéknek nevezzük. Megszületett a mókusunk.
A cukrászatban is divatba jött a kalocsai minta, lehetőségünk nyílt új kalocsai minta kialakítását megtanulni. Minden diák önálló munkát végzett. A szemceruzával körberajzolt sablont kitöltöttük színes glazúrral. A végére egyedi munkák születtek. Nagyon tartalmas és hasznos napot töltöttünk együtt.

   

DANUBIUS GASTRO CUP 2015 - INCHEBA EXPO POZSONY

2015. január 29-én tartották meg fővárosunkban, Pozsonyban a Danubius Gastro Cup cukrász- szakács- és bármixer versenyt, amelynek az Incheba kiállítási központ adott otthont. Iskolánk tanulói is aktívan bekapcsolódtak a megmérettetésbe.
A szakácsversenyen Seregi Krisztián mutatta meg ügyességét. Az idei téma halétel készítése volt, pontosabban pisztrángot kellett feltálalniuk a versenyzőknek. Több iskola is képviseltette magát, így nagy volt a versengés, ezért finomabbnál-finomabb ételek kerültek az asztalra. A szigorú zsűri nemcsak az ételek ízét pontozta, hanem a tálalás színvonalát is. A versenyzők izgatottan várták az eredményhirdetést, nemhiába, Krisztián a harmadik helyen végzett, így bronzéremmel tért haza.
Hotel akadémiás tanulóink, Pápai Ábel és Kovács Róbert, első ízben vettek részt bármixer versenyen. Több mint 50 versenyző jelenlétében mutattak be három hosszú bárital keverését. A Trasure és a Bloody Scherryt választották, melyek elkészítésének minden egyes mozzanatát szigorú szakmai zsűri figyelt. Megjelenésükkel és szimpatikus fellépésükkel kivívták a műsorvezető és a jelenlévők elismerését.
A cukrászversenyen Oros Gyöngyi és Putyera Zoltán képviselte iskolánkat. Gyöngyi vajas-fahéjas kosárkát készített gyümölcsös öntettel, Zoltán pedig gyümölcsös tortácskát, csokoládés mázzal. A sok gyakorlás, a versenyre való felkészülés meghozta a kívánt eredményt, ugyanis Gyöngyi ezüstéremmel, Zoltán pedig bronzzal térhetett haza.

      

 

BÚTORKIÁLLÍTÁS NYITRA

MEGEMLÉKEZÉS AZ 1848/49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC ESEMÉNYEIRŐL

Iskolánkon lassan már hagyománnyá válik, hogy minden év márciusában megemlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az emléknapot ebben a tanévben március 13-án tartottuk. Délelőtt az iskolánk épületében vártak a programok a diákokra, délután pedig a helyi kultúrházban.
Az emléknap utolsó állomásaként Hidaskürt önkormányzata, a Csemadok helyi alapszervezetének képviselői, az alapiskola igazgatósága, valamint iskolánk diákjai megkoszorúzták a Széchenyi-emléktáblát, ezzel tisztelegve a forradalom és szabadságharc elesett hősei előtt.

AUTO, MOTOR ÉS TUNING SHOW - BUDAPEST

BUDAPESTI SZAKMAI KIRÁNDULÁS - GERBEAUD CUKRÁSZDA, KEMPINSKI HOTEL

2015. március 27-én iskolánk vendéglátó- ipar és idegenforgalom szak első, második és hamadik osztályos tanulói tartalmas tanulmányi kiránduláson vettek részt Budapesten.
Első úti céljuk Budapest belvárosának egyik sétálóutcájában, a Dunától pár percre, a város legfőbb látnivalói közelében található, modern és elegáns Kempinski Hotel Corvinus megtekintése volt.

A VÉGZŐS HOTELAKADÉMIÁS DIÁKJAINK GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGÁJA

 

AUSCHWITZ ÉS BIRKENAU

Április 17-én buszra szálltunk és Lengyelország felé vettük az irányt, hogy lerójuk tiszteletünket az ott létesített haláltábor áldozatai előtt. A vidámságból egyszerre komorság és letargia kerekedett, amint az első barak mellett elhaladtunk. Idegenvezetőnk segítségével Auschwitz és Birkenau történetét, az ott történt kegyetlen eseményeket ismerhettük meg. A levegőben érezhető volt a szenvedés, nyomasztó érzés járta körül lényünket. Első lépésként a múzeumot néztük meg, ahol az áldozatok személyes tárgyait tekinthettük meg. Két tonna női haj- azt hiszem nem kell többet hozzáfűzni, akikhez tartozott, gázkamrákban végezte. Kegyetlen, de mindenkinek meg kell látogatnia. Az idei év különleges is volt, mert 70 éve ért véget a második világháború. Ambivalens érzésekkel és nagyon fáradtan tértünk vissza.

PODPORME REMESLÁ TRENČÍN 2015

Abból a célból, hogy támogassuk a kézműves szakmákat, az államelnök, Andrej Kiska felkérésére megrendezésre került a Podporme remeslá Trenčín 2015 nevű rendezvény. Ebbe a programba iskolánk diákjai is bekapcsolódtak. A cukrásztanulók közül Csonga Erika és Oros Gyöngyi versenyzett, nekik három óra alatt kellett feldíszíteniük egy esküvői tortát. A fodrászokat Szutyányi Mária és Molnár Miriam képviselte. A fenőttek kategóriájába pedig Rák Lajos, a fodrászok mestere kapcsolódott be. Versenyzőink mind nagyon ügyesek voltak és szép eredményeket értek el.
Amíg a nagyteremben a versenyek folytak, addig a látogatók különböző programokban vehettek részt. Az udvaron kéznyomatokat készítettek, aláírásokkal. A bátrabbak kipróbálhatták magukat a gyümölcsfaragásban egy profi mesterszakács vezetésével, akik pedig játszani szerettek volna, társasjátékokkal szórakozhattak.
A versenyek végeztével a rendezők újabb programokkal kápráztatták el a résztvevőket. Először is Filip Jankovič és csapata táncoltatta meg az érdeklődőket, majd Dara Rolins gyönyörű hangjával szórakoztatta el a közönséget, végül a Rytmus előadását élvezhették.

BALLAGÁS 2015

 

Projekt

Újdonságok

Kapcsolat

  • Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb s VJM - Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Mostová 53 - Hidaskürt
    Orechová 53, 925 07 Mostová
  • +421/ 031 7848107

Fényképalbum